Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

You need a hero, you have it

I am a hero.
Do you have any problem with that, you fucking bastard?

Πράξη I Τώρα λοιπόν που είμαι άρρωστη και ο πυρετός δε λέει να πέσει, έχω πάρει με τη σειρά τις ταινίες του πολυαγαπημένου Γούντυ και τις ξεψαχνίζω. Δε ξέρω αν σας το έχω πει, έχω μνήμη ψαριού (αν ισχύει αυτό που λένε για τη μνήμη του ψαριού). Εν ολίγοις, βλέπω μια ταινία και μετά από λίγες μέρες δε θυμάμαι καν τι έχω δει. Έτσι, η ταινία που θα θυμάμαι για ένα χρόνο σημαίνει πως ήταν υπερθέαμα, τόσο μεγάλο που έμεινε στο μυαλό μου για τα καλά!
  Είδα μερικές εύθυμες κι άλλες ταινίες κλειδιά. Πρώτα, το Bananas, δε θα καταντήσω γραφική αλλά στ'αλήθεια πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι. Και μετά, το Mighty Aphrodite, πόσο θα μπορούσε κανείς να εντάξει την αρχαία ελληνική τραγωδία μέσα στο έργο του πιο πετυχημένα από τον Γούντυ Άλλεν; Ποτέ και κανείς. Manhattan και Blueberry Nights ok γνωστές.
     Οι απορίες μου βέβαια , για το πως γίνεται σε κάθε ταινία που πρωταγωνιστεί να ρίχνει τόσο ωραίες γκόμενες, δε θα λυθούν ποτέ. Απλά υποθέτουμε ότι ο Γ. είναι ωραίος κι ας είναι απλά μια καρικατούρα συμμπαθητική.
   Πράξη II  Τελικά ακόμα και το να αρρωσταίνεις σου κάνει καλό. Για να δούμε πόσο καλό σου κάνει τώρα ο εθελοντισμός που όλοι προάγουν σαν κάτι πολύτιμο για την κοινωνία και την παιδεία κάποιου. Θα σας πω εγώ που το έκανα. Και που μάλλον θα συνεχίσω να το κάνω. Από τότε που άλλαξα προορισμό ή αλλιώς πόστο αναβάλλω το να πάω γιατί φοβάμαι μην συναντήσω μια αρρωστημένη κατάσταση. Δε μιλώ ακριβώς για αρρωστημένους ανθρώπους αλλά μιλώ για νοσηρή κοινωνία με διεφθαρμένα συστήματα παντού. Ακόμη και σε χώρους πολιτισμικούς που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν παρ'όλα αυτά έχουν άτομα τα οποία ζηλεύουν. Η Β. απόφοιτη Ανωτάτης σχολής Καλών Τεχνών με σχετική εμπειρία στην επιμέλεια εκθέσεων: χωμένη σε μια βιβλιοθήκη για κάποιες ώρες την βδομάδα. Η Ε. μεταφέρει εθελοντικά έγγραφα και βγάζει φωτοτυπίες. Η Ασ. σε ηλικία 30 χρονών, απόφοιτη του Ιστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας, με δύο μεταπτυχιακά στο Παρίσι, εργάζεται εθελοντικά και βρίσκει που και που συμβάσεις. Και όχι, πριν με ρωτήσετε δε το κάνουν προσωρινά διάολε, το κάνουν για την πρώτη σχεδόν δεκαετία μετά την αποφοίτηση τους.
  Και μετά μου λέτε εσείς πως ο κόσμος δεν είναι άδικος. Και μετά μου λέτε εσείς να μορφωθώ. Βάλτε τα πτυχία στον κώλο σας να γίνουν πιο μεγάλα. Τα δικά μου δε σας τα δίνω.
  Η αλήθεια είναι αυτή και η αλήθεια είναι πικρή για τον καθένα που τελειώνει μια από αυτές τις σχολές. Κι είναι κι άλλες. Αλλά μη νομίζετε πως κι όλοι όσοι τις τελειώνουν αξίζουν ή τις τελείωσαν με το σπαθί τους. 

   Ακόμα μια μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά αυτοί που γνωρίζουμε και γνωρίζουμε στ'αλήθεια την επιστήμη μας, δε θα μείνουμε εδώ, βορά άγριων ζώων αλλά θα γίνουμε τα διαμάντια άλλων ζώων, χορτοφάγων κι όχι σαρκοφάγων.

Και μια φράση πολύ γνωστή κι επίκαιρη...

''ξέρεις δε φταίνε τα λιοντάρια, αν μείνουν νηστικά πεινάνε''

Άνω κάτω σκέψεις, με συγχωρείτε ήθελα να τις διώξω από πάνω μου.

4 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

στις ταινίες του μόνο; αφού και οι γυναίκες της ζωής του ήταν όλες κούκλες- εκτός από την τελευταία, γκουχ, γκουχ, την πάτησε εκεί.
εγώ τον βρίσκω πάντως υπέροχο εμφανισιακά, εννοείται ότι αν μπορούσα να γίνω σύντροφος και πρωταγωνίστρια του την εποχή του annie hall θα το έκανα. αχ.
δες και το love and death. και το stardust memories.
αχ.

Amelie είπε...

flons, ε οι περισσότερες ήταν πρωταγωνίστρια και γκόμενα οπότε μη λέω τα ίδια, βλ. Μία Φάροου, ΝτάΪαν Κίτον.έτσι όπως πάει η αρρώστια πάνε σα σίριαλ τύπου "Η λάμψη" οι ταινίες του, η μία μετά την άλλη. Εσύ δεν έχεις καλό γούστο αλλά εδώ σε δικαιολογώ γιατί έχει τη γοητεία του σκηνοθέτη. Ας ήταν ο Γούντυ άσημος δημόσιος υπάλληλος και μόνο τη φαλάκρα του θα πρόσεχες! Χαχαχα!

Flonsavardu είπε...

αν ήταν τόσο αστείος όσο στις ταινίες του, δεν θα είχα πρόβλημα. βέβαια και αυτός ο άνθρωπος, 1.65; ε, εκεί θα τα χαλούσαμε μάλλον.

sunnefoula είπε...

δυστυχώς ταυτίσαμε το πτυχίο με την επαγγελματική αποκατάσταση...
Αλλά και η νοοτροπία της χώρας δε βοηθάει. Μόνο η ελπίδα μένει ότι οι καλοί δε χάνονται, αλλά κι αυτή δεν τη βλέπω για πολύ! την κόβω να μεταναστεύει έξω!