Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Το πορτρέτο κάποιου Ντόριαν Γκρέι.

Η ερώτηση προέκυψε όταν αναρωτήθηκε αν πίσω από τη μάσκα υπήρχε μια σταθερή αλήθεια που άξιζε να ανακαλύψεις.

Γι' αυτόν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Μια μέρα που θα πήγαινε στη δουλειά του, έπειτα θα περνούσε λίγο την ώρα του διαβάζοντας τα νέα στον κόσμο και μετά θα έβλεπε την οικογένεια του ή θα συνέχιζε να δουλεύει. Εκείνη τη μέρα όμως, καθώς γυρνούσε, τον περίμενε μια έκπληξη που δεν είχε υπολογίσει. Η πόρτα του είχε παραβιαστεί. Ένα μικρό αγόρι, κοντό με χρυσά μαλλιά και ενδυμασία πριγκιπική, είχε εισβάλλει στο ίδιο του το σπίτι. Του είχε αλλάξει: τα μαξιλάρια στον καναπέ, τις κουρτίνες στην κουζίνα τις είχε κάνει ακόμα πιο φωτεινές, στο κρεβάτι του είχε βάλει δύο μαξιλάρια αντί για ένα, το δεύτερο υπνοδωμάτιο το άνοιξε να πάρει μυρωδιά ανθρώπου ενώ το μπάνιο αφού το καθάρισε το γέμισε αφρόλουτρα και κεριά με άρωμα λεβάντας. Στο ψυγείο κόλλησε τα μαγνητάκια από τα ταξίδια που είχε κάνει το ίδιο το αγόρι και γύρω σημειώσεις και μικρές αφιερώσεις για τα άτομα που αγαπάει. Αφού λοιπόν είχε βαλθεί να του αναταράξει τη μέρα, ο άνθρωπος με τη μάσκα αντέδρασε.
Ποιος είσαι εσύ που μου άλλαξες τα μαξιλάρια, που μου έβαλες χαζές σημειώσεις στο ψυγείο εκτός αυτών που πρέπει να σημειώνω για τη δουλειά, που γέμισες με αναμνήσεις το ψυγείο μου και έβαλες δεύτερο μαξιλάρι στο δωμάτιο μου, του είπε.
-Εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, μικρός σε ηλικία και μικροκαμωμένος στο σουλούπι πλην όμως πολυταξιδεμένος και γεμάτος εμπειρίες. Οι εμπειρίες οι δικές μου δε μετριούνται σε αριθμό ατόμων που έχω συνδεθεί για κάποιο συμφέρον ή για την κάλυψη ερωτικών αναγκών. Οι εμπειρίες μου έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα που έχω νιώσει. 
Παραβίασα λοιπόν το δικό σου σπίτι για να σε βοηθήσω να δεις την πραγματικότητα. Για να σε μάθω να αγαπάς και έπειτα να διαχειρίζεσαι την αγάπη πρώτα αυτή που παίρνεις και μετά αυτή που δίνεις. 
Έπειτα ίσως σου εξηγήσω τι σημαίνει και η ανιδιοτελής αγάπη και η αγάπη που δε στηρίζεται σε ένα γιατί ή σε κοινή κοσμοθεωρία ή στην εξωτερική εμφάνιση αλλά στην αγάπη που δεν έχει γιατί, άγνωστη μάλλον σε σένα, βαρυσήμαντη.
Σου άλλαξα τα μαξιλάρια γιατί μια μέρα κάποια θα κάτσει σε αυτόν τον καναπέ και ίσως τα μαξιλάρια τα θέλει διαφορετικά από ότι εσύ.
Εσύ όμως πρέπει να μάθεις πως είναι να αγαπάς.Έτσι τα μαξιλάρια όπως κι αν είναι τοποθετημένα, θα σου αρέσουν.
Σου έβαλα μαγνητάκια για να σου δείξω πως τα ταξίδια που θα κάνεις μαζί της ή και οι βόλτες είναι ο χρόνος που θα ξοδεύεις για το "τριαντάφυλλό" σου και αυτό θα θέλει συχνά πότισμα ακόμα κι αν εσύ έχεις κι άλλες υποχρεώσεις.
Εσύ όμως πρέπει να μάθεις πως είναι να αγαπάς. Έτσι όσο κουρασμένος και να σαι, η αγάπη της θα σου δίνει δύναμη και όρεξη για τα πάντα.
Θα κάνει το τριαντάφυλλό σου ευτυχισμένο, αυτό το μοναδικό που έχεις επιλέξει ανάμεσα σε τόσα άλλα που βρίσκεις σε πλειάδα εκεί έξω.
Σου έβαλα αφιερώσεις γιατί σκέφτηκα πως την αγάπη την εκφράζουμε πρώτα με τις πράξεις μα και με τα λόγια. Κι έτσι σκέφτηκα, πάλι, πως εσύ στις πράξεις δε ξέρεις πως να το διαχειριστείς κι έτσι σου έδειξα πως μπορείς να τα γράφεις.
Εσύ όμως πρέπει να μάθεις πως είναι να αγαπάς. Έτσι αν κάτι δε κατάφερες ως τώρα να το δείξεις με πράξεις, γράψτο αρκεί να είναι ειλικρινές 
Σου έβαλα κι ένα δεύτερο μαξιλάρι γιατί δεν πρέπει άλλο να κοιμάσαι μόνος σου κι ούτε να βγάζεις ένα για τις καλεσμένες της μιας βραδιάς ή τις κολλητές σου και μετά να το κρύβεις. Νευρίασες και το έκρυψες.
Πρέπει όμως να μάθεις πως είναι να αγαπάς. Να μοιράζεσαι το χώρο σου και να αφήνεις την άλλη να ακούει την ανάσα σου κι εσύ τη δική της. Μη κλείνεις τα αυτιά σου γιατί το βράδυ μπορεί να σε χρειαστεί.

Ο μικρός πρίγκιπας έκλεισε μία μία τις πόρτες και κατευθυνόταν προς την έξοδο. Ο άντρας που επισκέφθηκε δεν ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπε. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας λειτούργησε καταπιεστικά για να του δείξει πιο πολύ την παρουσία του ίσως επειδή μόνο με κάτι που έκανε κι ο ίδιος ο άντρας στη ζωή του μπορούσε να καταλάβει τις κινήσεις του μικρού πρίγκιπα. Έτσι, ο πρίγκιπας έγινε για πρώτη φορά αντιληπτός.

Ο μικρός πρίγκιπας απογοητευμένος του ζήτησε να κοιτάξει το πρόσωπό του στον καθρέφτη, να βγάλει τη μάσκα, να αποδυθεί κάθε ίχνος εγωισμού και να αφήσει την καρδιά του ελεύθερη. Του είπε πως για μια ώρα θα τον απελευθερώσει από πειρασμούς που μέχρι τότε ο άντρας απολάμβανε κρυφά, ντύνοντας τον εαυτό του με ένα πέπλο πουριτανισμού και φορώντας μια μάσκα κρύβοντας την πραγματικότητα και τα λάθη του.Κάτι βέβαια που τον βόλευε γιατί μπορούσε να κατηγορεί άφοβα τους άλλους για τα δικά τους λάθη. Ο πρίγκιπας του είπε πως είναι ελεύθερος να απολαύσει ό,τι θέλει και πως αυτή που θα αγαπήσει θα είναι μια ώρα μαζί του κάνοντας υπομονή και βλέποντας τον πραγματικό του εαυτό. Τον εαυτό που αυτός κρύβει και προβάλλει τα αρνητικά του στοιχεία σε όποια πάει να τον δεσμεύσει. Ο άντρας φοβήθηκε όμως δεν είχε άλλη επιλογή. Η κοπέλα τότε, του διάβασε μερικούς στίχους από τον " γλάρο του Ιωνάθαν" :

"Όλοι όσοι λατρεύουν την ελευθερία, όσοι προχωρούν με πείσμα όταν ξέρουν πως έχουν δίκιο, όσοι χαίρονται όταν κάνουν κάτι καλά, όσοι ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον κόσμο εκτός από αυτά που φαίνονται, θα πετούν πάντα μαζί με τον Ιωνάθαν. Άνθρωποι που ακολουθούν τους δικούς τους νόμους όταν ξέρουν πως έχουν δίκαιο. Άνθρωποι που ξέρουν ότι υπάρχει στη ζωή κάτι παραπάνω απ'ό,τι μπορεί να δει το μάτι. Όλοι αυτοί θα συμπορευτούν με τον Γλάρο από την αρχή ως το τέλος...άλλοι απλώς θα ξεφύγουν από την καθημερινότητα, ζώντας την απολαυστική περιπέτεια της ελευθερίας και της πτήσης"

Η κοπέλα που φώναξε ο μικρός πρίγκιπας, είχε ξανάρθει. Τώρα ήρθε μόνο για να διαβάσει αυτό και να φύγει καθότι ήταν το μοναδικό που μπορούσε να κάνει. Η μάσκα είχε γίνει ένα με το πρόσωπό του και κανείς δε μπορούσε να κάνει κάτι πια γι αυτό. Ακόμα κι εκείνη που πίστεψε πως η αγάπη είναι δυνατή, δε μπόρεσε με τη δύναμη της να βγάλει τη μάσκα.

Η αλήθεια στους ανθρώπους δε φαίνεται στα λόγια. Καμιά φορά ούτε και στις πομπώδεις πράξεις. Η αλήθεια ξεπροβάλλει όταν πέφτουν οι μάσκες  κι όταν κάποιος πίνει, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας φίλος μου. Μήπως κι ο Όσκαρ Ουάιλντ μέθυσος δεν ήταν, μου είπε.

Η αλήθεια στους ανθρώπους δε φαίνεται σε αυτό που σου δείχνουν αλλά σε αυτό που δε σου δείχνουν και φοβούνται συνεχώς μη το δουν σε σένα. Γι αυτό οι άνθρωποι που κρύβονται λειτουργούν καταπιεστικά και εξαναγκαστικά, γεμάτοι αμφιβολίες και αναλύσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με το "φαίνεσθαι" ενός ανθρώπου αφού το "είναι" είναι δύσκολο να το αναλύσουν. Για να φτάσεις στο είναι , δε θα πρέπει καν να σε ενδιαφέρει το "έξω". 

Μια μαθήτρια μου είπε και το άλλο.

Αν αγαπήσω ποτέ δεσποινίς Αμελί, δε θα ξέρω το γιατί νομίζω. Απλά θα ξυπνάω και θα αγαπάω αυτόν που θα αγαπάω.

Κι όσο κι αν το ίδιο ρήμα χ 2 φορές δεν έβγαζε νόημα, κατάλαβα πολύ καλά τι έλεγε η μικρή.

Καλό ξημέρωμα σε όλους.

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Να δείτε αυτό:Κι αν αμφιβάλλετε μετά την ταινία για το αν υπάρχουν μικροί πρίγκιπες, κοιτάξτε μέσα σας βαθιά, να δείτε για ποιον είστε το πιο ξεχωριστό τριαντάφυλλο. 

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

David BowieΗ ήρεμη δύναμη.

Όταν ήμουν σπίτι λοιπόν και έλεγα ας βάλω "ωραία μουσική" , διάλεγα το Wild is the wind.

Όταν έμενα σπίτι, όσα Σαββατοκύριακα έμενα, ήταν πάντα το νούμερο 5 στην playlist.

Όταν γνώμιζα κάποιον προσπαθούσα με κάποιο τρόπο να δω αν ακούει David Bowie για να καταλάβω κάτι από τη μουσική του παιδεία.

Σήμερα παίζουν όλα του τα τραγούδια. Δουλειά και David Bowie.
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

@ατ δε μούβις

Για αυτούς που δε ξενύχτησαν την Πρωτοχρονιά , κρέντιτς στον εαυτό μου, η δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη μέρα για ταινία και ακόμη περισσότερο για την δεναντέχωναμηντηδω Star Wars. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 2 του μηνός βρεθήκαμε σε μια αίθουσα (μην πάτε Odeon Μαρούσι, θα στραβολαιμιάσετε) , να βλέπουμε αυτό το αριστούργημα. Εντάξει, είναι γνωστό (σε μένα) ότι δεν έχω καλή μνήμη αλλά όχι και τόσο που να μη θυμάμαι μόλις μια βδομάδα μετά μια σκηνή απ' την ταινία. Shit happens και δε θυμάμαι τίποτα για να σας κάνω έστω spoiler. Να τη δείτε πάντως γιατί είναι Star Wars και όπως και να το κάνουμε κάποιες ταινίες είναι must see. Συνοδεύστε τη με ποπ κορν και κόκα κόλα γιατί της πάει. Αν δε τη δείτε στο φανταστικό Odeon που σας είπα, καλύτερα να τη δείτε σε 3d.

Επόμενη ταινία : "Μικρός πρίκγιπας". Εδώ, νομίζω, δε θα χρειαστεί να έχω καλή μνήμη αφού πρόκειται για το αγαπημένο μου παραμύθι, το αγαπημένο μου βιβλίο, βιβλίο οδηγό για όποιον το διαβάζει. Εγχειρίδιο της αγάπης και της αληθινής ένδειξής της προς τους ανθρώπους που θέλουμε να τη δώσουμε. Ελπίζω να μη με απογοητεύσει και να τη δω σίγουρα με φίλη-φίλο που δε μιλάει κατά τη διάρκεια της ταινίας (δενεχωχειρότερο).

Καλή μέρα και καλό σινε Σαββατοκύριακο .Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Έλα - Πυξ Λαξ


Ευτυχέστατο το νέο έτος.


"τι όμορφο να σ'αγαπώ και να σε καρτεράω, να σου γλυκαίνω τον καημό, να σε παρηγοράω."
To 2016...να μάθουμε να λέμε σ αγαπώ γιατί είναι το ωραιότερο συναίσθημα. Να μάθουμε να λέμε σ 'αγαπώ γιατί δεν υπάρχει λόγος για γι'αυτό και είναι από τα λίγα πράγματα σ'αυτή τη ζωή που δεν οφείλεις τίποτα,δεν ψάχνεις δίκαιο και άδικο και δεν υπάρχει λόγος να πεις γιατί αγαπάς.
Να μάθουμε να λέμε μου λείπεις γιατί η απώλεια ή η απουσία αν θέλετε κάποιου γίνεται ακόμα πιο βαριά όταν την κρατάμε. Να μάθουμε να το λέμε γιατί μέσα σε μια εγωκεντρική πια κοινωνία ανθρώπων-ζώων, εμείς διαφέρουμε και δείχνουμε πως η ανάγκη για δοτικότητα δεν είναι αδυναμία, είναι η ανάγκη που βρίσκει κάπου το ιδανικό πρόσωπο να την εκφράσει.
Να μάθουμε να λέμε ευχαριστώ γιατί είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε έναν άνθρωπο που μας χάρισε κάτι όμορφο.
Να μάθουμε να λέμε συγγνώμη γιατί αλάνθαστος δεν είναι κανείς κι ούτε πρόκειται ποτέ να είναι κανείς. Να λέμε συγγνώμη γιατί κάπου σε αυτό τον εγωκεντρισμό  που μας έμαθαν, μάθαμε κι εμείς να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους για να κοιμόμαστε ήσυχοι με τις ωτοασπίδες μας τα βράδια.

Χθες που λέτε ήμουν σ'ένα τραπέζι με τρία ζευγάρια γύρω μου, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Όλοι όμως άνθρωποι που εγώ ονομάζω "καλλιεργημένοι". Με εξαιρετική μουσική παιδεία ( μιλάω φυσικά για ροκ μουσική και παλιά λαϊκά ελληνικά τραγούδια), εξαιρετική αντίληψη της ηλικίας τους και της επαγγελματικής τους κατάστασης. Τα δύο από αυτά είχαν και παιδιά. Δε μπορώ να πω ότι είμαι μαθημένη στα κλάματα των παιδιών, αλλά ούτε και να σου πω ότι δε ζήλεψα. 
Τι όμορφο να είσαι με έναν άνθρωπο ειλικρινά. Να παίζετε μαζί, να γελάτε, να τρώτε και να σε ξέρει. Τι είναι σημαντικό για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, αν με ρωτούσαν σήμερα θα έλεγα : "να με ξέρει". Κι ας μην είστε ίδιοι, αρκεί να σε ξέρει και να προσπαθεί να πλησιάζει σ αυτό που σου αρέσει κι εσύ το ανάποδο.
Να κάνετε γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά αγκαλιά. Ο ένας να διαβάζει ό,τι θέλει, εσύ να τελειώνεις επιτέλους ένα από τα βιβλία του Κάφκα ή του Αλμπέρ Καμύ και το πρωί να τον ξυπνάς με Χαρούλα τραγουδώντας του πόσο λάμπουν οι Κυριακές στο πρόσωπο του. Να του μαγειρεύεις για να ρθουν οι φίλοι του  σπίτι να παίζετε επιτραπέζια να γελάτε και το βράδυ που θα βλέπεις μανιωδώς otetv να σε μαζεύει σε μια κουβέρτα σα κουτάβι και να σε βάζει στο κρεβάτι σας. 
Αυτό είναι αγάπη. Και δε χρειάζεται κανέναν άλλο . Μόνο τους δυο σας. Φαντάσου πόσο όμορφο είναι να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου να σε ξέρει. Σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό και πόσα εμπόδια και διαφωνίες μπορεί να ξεπεράσει. 
Ο άνθρωπος σου. Ο πατέρας, ο φίλος, ο ερωτικός σου σύντροφος.
Συγχωρείστε με για την φιλία και την αξία της. Δεν την υποτιμώ. Απλά πιστεύω ότι ο άνθρωπος μας είναι ένας, όπως και η μητέρα που μας γέννησε. Πάνω απ ' όλους, να τον προστατεύουμε, να τον αγαπάμε, να μπαίνουμε μπροστά, να τον υπερασπιζόμαστε, να φοβόμαστε μην τον χάσουμε. Όταν κάποιος δε σε βάλει πάνω απ' όλα, γύρισέ τον πίσω από εκεί που τον βρήκες. Από 10 "φίλες" και από ανόητα ξενύχτια. Και θυμίσου με, ο άνθρωπος που φτάνει σε μια ηλικία μη συνειδητοποιώντας τι πρέπει να κάνει για να παραμείνει ο άνθρωπός σου, δεν είναι ο άνθρωπος με τα παιδάκια που περιγράφω επάνω.

Ευτυχισμένο το 2016 λοιπόν. Προς το παρόν θα γίνω θεία, ελπίζω καταπληκτική και θα αγαπάω το νέο μέλος σα να ήταν δικό μου. Υγεία, έρωτα, αγάπη αληθινή σε όλους. Εύχομαι ο καθένας να έχει έναν άνθρωπο να του ανήκει και κανείς πια να μην είναι μόνος.

Να σας ξυπνήσουν μια μέρα με Beatles ή Elvis Prisley, να σας φιλήσουν στο στόμα και να σας πουν είσαι ο άνθρωπος μου.

Να είστε καλά. Να συναναστρέφεστε σωστούς ανθρώπους & ειλικρινείς, ανθρώπους που δε φοβούνται και που έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ.

Φαντάζεστε ζωή χωρίς χαμόγελο; Εγώ όχι.

Να ντύνεστε όπως θέλετε. Τη μια μέρα κυριλλέ και την άλλη όπως να ναι έτσι για να αλλάζετε παραστάσεις.

Να πηγαίνετε εκδρομές. Κάποτε τα πόδια σας δε θα πηγαίνουν. Οπότε ας τα πάτε εσείς τώρα.

Να δίνετε αγκαλιές σ αυτούς που αγαπάτε, δε κοστίζει.

Καλή χρονιά :)